Kulturno-povijesna baština

Krk je otok bogate kulturno-povijesne baštine koju treba doživjeti. Male, krivudave uličice prevladavaju unutar starih jezgri gotovo svakog mjesta na otoku, uz župne crkve, svaka je jedinstvena i prepoznatljiva.

Želite li se upoznati s nekadašnjim načinom života otočana, svakako posjetite zavičajne muzeje s etnografskim i sakralnim zbirkama, mnogobrojne galerije te biblioteku Vitezić u Vrbniku. Otočić Košljun, nedaleko Punta, jedinstveno je kulturnopovijesno mjesto koje bi svakako trebalo posjetiti za boravka na Krku.

Posebno je atraktivna špilja Biserujka, bogata stalagmitima i stalaktitima. Ovdje možete između ostalog vidjeti, dođete li ranije ujutro ili kajem dana, manju skupinu šišmiša.

Za ljubitelje mora i podmorja akvarij u Baški, idealan je izbor. U dvadeset akvarija s ukupno 20 kubika morske vode nalazi se oko 100 vrsta jadranskih riba i puževa. Akvarij Baška pruža jedinstven doživljaj morskog svijeta.

Želite li ugodno i zabavno provesti dan, svakako posjetite ski lift koji se nalazi u puntarskom zaljevu. Jedan je od najmodernijih liftova u cijeloj Europi. Uz uzbudljiv doživljaj skijanja na vodi te wakeboardinga, na 400 m2 objekta, možete uživati i u mnoštvu popratnih sadržaja.

Bašćanska ploča

Glagoljica je slavensko pismo nastalo stilizacijom grčke kurzive oko sredine 9. stoljeća.
Kao autor glagoljice spominje se najviše Sv. Ćiril, koji je ovo pismo upotrijebio za svoj prijevod crkvenih knjiga na staroslavenski jezik.
Glagoljica se javlja u dva oblika: obla i uglata. Pretpostavlja se da su se te osobine kasnije razvile. Najstariji hrvatski glagoljički spomenik, Bašćanska ploča, pokazuje umjerenu oblost, no ugla glagoljica specifični je hrvatski oblik glagoljice.

Javlja se u Hrvatskoj počevši od 12 st., najčešća je u primorskim krajevima (Istra, Hrvatsko Primorje, Dalmacija, zadarski i kvarnerski otoci, prije svega Krk, Cres i Lošinj).

Godine 1851., mladi bašćanski svećenik Petar Dorčić, otkrio je u podu ranoromaničke crkve Sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške veliku kamenu ploču ispisanu glagolskim znakovima. Tekst ispisan na ploči zainteresirao je tadašnje znanstvenike. On je postao važan izvor informacija o razvoju hrvatskog glagolskog pisma, hrvatskog jezika i kulture. Potvrdio je postojanje Hrvatske države od najranijih dana, spominje ime hrvatskog kralja Zvonimira te obilježava sjeverne granice njegova kraljevstva na otoku Krku.

Tekst ploče pročitan je djelomično 1865. a sasvim 1875. Vjerovalo se da tekst ploče sadrži neke tajne podatke, ali utvrđeno je da je ploča zapravo potvrda o darovanju zemljišta koje je poklonio benediktinskom samostanu Sv. Lucije kralj Zvonimir. Ploča navodi svjedoke te darovnice i opisuje vrijeme u kojem se darovanje dogodilo. Iz toga se može zaključiti da datira iz 1100 godine. Ploča je 1934. godine prebačena u Akademiju znanosti i umjetnosti u Zagreb gdje se i danas nalazi. U crkvi sv. Lucije nalazi se njena kopija. Crkva i djelomično restaurirani samostanski kompleks danas privlače veliki broj posjetitelja.
Male kopije ploče mogu se kupiti u trgovinama kao suvenir. 

Špilja Biserujka

Posjetite špilju “Biserujku“. Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale više od stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame!) skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od vremena priče, da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali.

Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od približno 110 m i veličinom svog podzemnog prostora unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. Temperatura u špilji je u toku čitave godine od 10 do 13o C, a povremeno procjeđivanje, kapanje sa stropova ili vlaženje u podzemlju je samo iza kišnih razdoblja. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima-od djece do starijih osoba.

Akvarij

Za ljubitelje mora i podmorja nudi se mogućnost posjete akvariju u Baški koji pruža jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana.

Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…) prikazani su u dvadeset akvarija s dvadeset kubika mora.

U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj. Akvarij se nalazi u samom središtu Baške, gdje možete razgledati više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa na prostoru od cca 200 četvornih metara.

Wakeboarding

Ski lift Dunat– nalazi se ispred mjestašca Kornić, između grada Krka i Punta na otoku Krku. Na 400 m2 objekta iznad mora smješten je start ski lifta, restoran, bord shop i terasa za sunčanje, pa većina posjetitelja ovdje provodi čitave dana uživajući u opuštenoj ljetnoj atmosferi.
Bilo da ste tek početnici ili već imate iskustva, dođite i posjetite ski lift Krk. Ovdje možete iznajmiti svu potrebnu opremu, izabrati „vremensku“ ili „kartu na krugove“, a pomoć iskusnih instruktora je uključena u cijenu.

Zipline Edison

Zipline Edison jedinstvena je atrakcija na otoku Krku a i šire, namijenjen obitelji i ljubiteljima pustolovina. Smješten je na prijevoju Treskavc uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice. “Šetnja među krošnjama” posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.

Početna točka je ujedno i najviša točka Zipline-a te Vam daje i najljepšu sliku, pogled na sam jug otoka Krka, Bašku i otok Prvić. Vožnja života u ukupnom trajanju od otprilike dva sata na mnogobrojnim sajlama s pogledom na Jadransko more i prekrasan krševit krajolik jedan je jedinstven doživljaj koji možete doživjeti i ponijeti sa sobom.

“Šetnja među krošnjama” započinje upoznavanjem sa sigurnosnom opremom, oblačenjem i provjerom iste. Nakon toga posjetitelji prolaze kratku obuku te uskaču u terensko vozilo kojim će biti prevezeni na dva i pol kilometra udaljeni start Ziplinea. Po dolasku na lokaciju posjetitelji još jednom dobivaju upute potrebne za “šetnju među krošnjama” i prolaze prvu liniju tzv. “baby line”, gdje se posjetitelji uče osnovama vožnje po zipline-u (kočenje, monkey style). Nakon toga krece avantura života…

Plantaža smilja

Trgovačko društvo Natura Consulting d.o.o iz Punta registrirano je za uzgoj, preradu te distribuciju ljekovitog i aromatskog bilja.

U općini Omišalj na otoku Krku (pokraj aerodroma) na poljoprivrednom zemljištu od 80,000 m2 potpuno ekološki uzgajamo 360,000 sadnica smilja (lat. Helichrysum italicum, eng. Immortelle). Kao ekološki uzgajivači posjedujemo certifikat ekološke proizvodnje. Uz samu plantažu imamo vlastitu destileriju u kojoj termički obrađujemo (vodenom parom) zelenu masu smilja gdje dobivamo eterično ulje smilja i hidrolat (mirisna vodica). Naši proizvodi (eterično ulje smilja i hidrolat) uvršteni su u popis otočnih proizvoda otoka Krka za koju posjedujemo markicu Hrvatski otočni proizvod.

Smilje se upotrebljava u parfumskoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Smilje je poznato još od doba Grka a svoj procvat doživjelo je u novije doba kada se došlo do spoznaje da ulje smilja ima ant-age učinak (“ulje smilja briše bore s lica”). Smilje se bere dva puta godišnje, u srpnju i studenom, te se kao takvo mora u roku od 24 sata izdestilirati. Bere sa isključivo u najtoplije doba dana kada je stabljika i cvijet prepuna supstance (ulje) kojom se biljka štiti od topline i suše. Za 1 litru eteričnog ulja smilja potrebno je oko 600 kilograma zelene mase.

Posjetite našu plantažu smilja na 8 hektara, sa destilerijom i popratnim sadržajima i upoznajte se s načinom uzgoja smilja, njegove destilacije te upotrebe u parfumskoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Na kraju, uživajte u pogledu s vrha plantaže i razgledajte mjesto povijesne bitke iz 49. godine prije nove ere, a u kojoj se po prvi puta u svijetu spominje pojam bačva.

Interesantna je podatak da se sa vrha plantaže prostire pogled na kanal između kopna i otoka Krka na kojemu se je odvijala povijesna bitka između Cezara i Pompeja. Pobijeđeni Cezarovi vojnici, izolirani na poluotoku Bejavec sagradili su splavi od bačava kako bi se domogli kopna. Smatra se da su im te bačve radili naklonjeni mjesni Liburni. O tom događaju postoji prvi povijesni trag u svijetu gdje se spominje bačva kao sredstvo ambalaže i to u Lukanovom epu Farzalije 49. godine.

Podvodni park Punat

Podvodni park Punat je jedinstvena atrakcija koju mora isprobati svatko tko posjeti Punat i otok Krk. Ovo je jedna i jedina, istinita pustolovina za sve koji ne rone! Iskusite vrhunski osjećaj, gdje vrijeme staje, brige nestaju i disanje pod vodom postaje moguće, sigurno i lako… Uživajte u sigurnoj i zadivljujućoj šetnji po morskom dnu i upoznajte prekrasnu floru i faunu, kao i fascinantno gusarsko blago. Na putu kroz podvodnu šetnju pratiti će vas kvalificirani iskusni vodiči, garantirajući vam maksimalnu sigurnost. Podvodna šetnja ne zahtjeva nikakvo znanje ronjenja pa čak niti plivanja. Ovo je prekrasno iskustvo i izuzetna prilika da upoznate podvodni svijet iznutra i ostvarite svoje snove. Dođite i osjetite iskunski užitak ove podvodne šetnje…

Paintball Krk

Paintball Krk, novootvoreni je paintball centar na zapadnom djelu otoka Krka, nadomak sela Milohnić.

Prostire se na nekoliko tisuća, šumovitih, kvadratnih metara s mnoštvom prirodnih i umjetnih prepreka što igračima omogućava potpuni doživljaj. Nevažno jeste li početnik ili uigrani tim, kod nas možete odmjeriti snage na terenu. 

Po dolasku slijedi “regrutacija” te upoznavanje s opremom, terenom i pravilima igre. Nakon kratkog uvoda, podjela u timove i razrada taktika.

Također, nudimo mogućnost cjelodnevnog izleta, team buildinge ili rođendane uz opciju roštilja. 

Cijena naših paketa u koje je uključena kompletna oprema (markeri, maske, kombinezoni, rukavice) bazirana je na broju kuglica.